top of page

In 2019 hebben wij de volgende jonge podiumkunstenaars ondersteund:

Aanschaf nieuwe viool Sofie van der Schalie.

Foto Sofie website.png

 “Een altviool met karakter, helder maar warm, en een groot speelgemak. Het klinkt simpel maar het werd een interessante zoektocht van twee jaar. Wat op papier lijkt te kloppen moet vervolgens ook klikken, met mij als speler en met mijn stok.

Uiteindelijk vond ik de match, direct voelde ik mij thuis op het instrument. Ik werd meteen geraakt door het mooie, mystieke en veelzijdige karakter. 

Na wat afstellen met een vioolbouwer ging het speelgemak met sprongen vooruit en daarmee werden al mijn wensen vervuld."

Sofie van der Schalie is een veelzijdige altvioliste. Zij is werkzaam als freelance musicus bij verschillende Nederlandse orkesten (o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch orkest), is actief als kamermusicus en geeft altvioolles op de Muziek- en Dansschool Amstelveen.

Theatervoorstelling SJAKOO. Aanvraag door Jordi Kwakkel.

DSC_0148.jpg

SJAKOO is een pleidooi voor verzet en een schreeuw om nuance. In een tijd waar individualisme, geld en polarisatie de overhand hebben, is de nieuwe generatie aan zet. Hoe kan zij zich weren tegen het grote kapitaal en het gebrek aan nuance? Kan zij zich mobiliseren en een tegengeluid ten gehore brengen, of zijn we veroordeeld tot de egocentrische samenleving die de generaties voor ons hebben opgebouwd? Geïnspireerd op de film V for Vendetta en de oeroude Mythe van Jacob Frederik Muller, is SJAKOO een eigentijdse, fysieke muziektheatervoorstelling die het verzet van de nieuwe generatie blootlegt. 

 

LINEA REKTA is een eigenzinnige theaterfirma gericht op het maken van nieuw (muziek)theater, gevestigd in Zwolle. Kenmerkend voor de voorstellingen van de firma zijn de actuele thema’s en de fysieke werkwijze.
 

Theatervoorstelling MINDGASM. Aanvraag door Luit Bakker. 

iu.jpeg

Het is tijd voor actie, voor een apocalyps. 

Met MINDGASM wil Luit Bakker een nieuwe revolutie ontketenen. Een feminisme voor en van ons allemaal. Niet vrijblijvend, maar de norm. Een nieuw wereldbeeld, met meer verbeelding en speelsheid. Het is genoeg geweest met het keurslijf voor mannen en vrouwen. 

In deze voorstelling gaan we op zoek naar wat het is om los te breken van alle connotaties, van het verleden. Door middel van hypnose gaat Bakker aan de haal met het standaard narratief van onze samenleving. Het is tijd voor een nieuw denken en een nieuwe taal. 

Want we zijn er nog niet, maar we komen er wel. 

Het werk van Bakker is maatschappijkritisch, heeft een grote dosis zelfspot en zoekt naar de kwetsbaarheid van zichzelf en haar publiek. In haar werk komen de thema’s seksualiteit, gender en emancipatie terug. Ze waant zich immers in deze wereld als queer en vrouw nog niet veilig genoeg en wil alles op alles zetten om dit te verbeteren. 

Theatervoorstelling WOORDELOZE WERELD'. Aanvraag door Katelijne Beukema en Eileen Graham

WEB_Boslab_2019_WoordelozeWereld_fotoMoo

"Twee wezens wonen in een Woordeloze Wereld. Taal wordt er ontweken omdat het vinden van de juiste woorden (te) moeilijk is (geworden). De wezens zijn bang voor wat woorden kunnen aanrichten.

Als kind leer je dat je bepaalde dingen niet hardop mag zeggen. Je gaat je aanpassen in wat je zegt en hoe je het zegt. Jouw woorden kunnen iets teweegbrengen wat je zelf nog niet had kunnen bedenken, anders geïnterpreteerd worden dan jij had bedoeld, iemand anders kan jouw woorden ‘beter’ begrijpen dan jijzelf. Je wordt bang om contact te maken door middel van woorden. Zonder woorden zou alles zo veel makkelijker gaan…"

Spel en concept: Katelijne Beukema en Eileen Graham
Advies: Jetse Batelaan

Bijdrage zanglessen en audio mix/master cursus. Aanvraag door Ralf Pauw. 

20180606Rol2029.jpg

Ralf Pouw studeert in 2012 af aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten, te Rotterdam. Tijdens zijn studie begint hij met een aantal zanglessen. Daarnaast begint Ralf met het opnemen en produceren van demo`s van zijn eigen band. In de jaren die erop volgen worden deze twee nieuwe richtingen verder uitgewerkt en begint hij ook voor andere artiesten en bands op te nemen en te mixen. Dankzij de Olland-Buisman Stichting kan Ralf een jaar lang intensief zangles volgen, alsmede een audio Mix/Master-cursus. Hierdoor kan hij, naast zijn carrière als bassist, zijn werk als coach/producer/mixer naar een nieuw level tillen. 

Financiering kostuums voor dansvoorstelling AURA. Aanvraag door Moreno Perna. 

unnamed.jpg

In Puglia, het land van zijn grootmoeder, leeft de magie nog steeds. Moreno gaat terug naar de spirituele perceptie van het universum een gaat voorbij het rationele: het lichaam wordt gezien als de bron van de aura en beweging als de taal van de geest. In AURA wordt met extatische dans een geladen sfeer gecreëerd. Moreno Perna en Evgenia Rubanova brengen een Shamanistisch-Techno Ritueel dat het publiek prikkelt de zinnen te openen. Catharsis volgt. De aura’s van de dansers en van het publiek raken verbonden. Een gevoel van magie, van gemeenschap ontstaat.

De steun van Olland Buisman Stichting heeft de samenwerking met kostuumontwerper Clifford Portier gefaciliteerd.

Foto door Alwin Poiana

Concertserie Libero Strijkorkest Zwolle. Aanvraag door Noam Staal.

20190120-IMG_8818.jpg

Libero Strijkorkest is een jong en spetterend klassiek ensemble, opgericht door een groep bevriende musici in Zwolle in 2016. Libero onderscheidt zich door alle muziek uit het hoofd te spelen; zonder bladmuziek, zonder dirigent, zonder hierarchie, zonder grenzen. 

Komend seizoen – gesteund door de Olland Buismand stichting – komt Libero met een 3-delige concertserie naar haar geboortestad en thuishaven Zwolle. Het eerste concert, op 20 oktober 2019 in de Doopsgezinde kerk, wordt door het voltallige 15-koppige orkest gespeeld. Het tweede concert is een kamermuziekmarathon, het derde een spectaculaire afsluiting met als soliste topviolist Sarah Kapustin. 

bottom of page