DE OLLAND-BUISMAN
STICHTING
In 2021 -ronde 2- hebben wij de volgende jonge podiumkunstenaars ondersteund:
Realisatie thuisstudio - Donna van Dijck
Donna van Dijck (29 jaar) en woonachtig in Amsterdam Noord, is componiste en vocaliste. Na haar studie aan het conservatorium van Amsterdam begon zij aan het schrijven van eigen werk voor haar band Floatmonki. Daarmee trad zij onder andere op het op Jazzfest Amsterdam, Meerjazz Hoofddorp en Bevrijdingsfestival Venlo. In haar werk zoekt zij de verbinding tussen ratio en gevoel en drukt dit uit in meeslepende grooves, ontwrichtende harmonieën en energieke arrangementen. De Olland Buisman-Stichting draagt bij aan het inrichten van haar thuisstudio waarmee ze haar onafhankelijkheid in het werkveld vergroot en haar vaardigheden als producente verder kan ontwikkelen.
Theatervoorstelling 'Ik had toch iets meer verwacht van een aardbeving' - Luna Joosten.
ā
Luna Joosten is theatermaker, regisseur en theaterschrijver. Ze schopt tegen de wereld aan zoals wij hem kennen, maar altijd met een grote glimlach. Haar werk balanceert; tussen zware thema’s en koetjes en kalfjes. Tussen rationaliteit en emotionaliteit. Het theatrale en het a-theatrale. Samen met een groep van drie acteurs en mimers maakt ze de fysieke voorstelling "Ik had toch iets meer verwacht van een aardbeving", waarin drie brandweermensen verlangen naar een ramp. Een absurdistisch onderzoek naar de rol van de redder in de 21e eeuw en het onverwachte in onze verwachtingen.
Theatervoorstelling 'Nina Bobo: Joop' - Koen Verheijden
Regisseur en schrijver Koen Verheijden studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht.. Na het succesvolle eerste deel van de Nina Bobo-trilogie brengt hij nu deel twee van deze Indische familie epos waarin hij niet schroomt kritisch naar de geschiedenis en zijn familie te kijken. Vanuit onderzoek maakt hij reconstructies van politieke of historische gebeurtenissen, je zou zijn voorstellingen documentair kunnen noemen. Zijn werk is ondergedompeld in melancholie en gaat over personen die aan de zijlijn van die gebeurtenissen hebben gestaan.
Theatervoorstelling 'Iemand om mee te rennen' - Talla Dirkzwager.
Talla Dirkzwager zoekt in haar werk hoe ze haar publiek een directe, zintuiglijke, schurende en onontkoombare ervaring kan geven.
Ze begeleid het publiek met zachte hand van realiteit, naar verbeelding en weer terug naar de persoonlijke realiteit. Deze voorstelling is een stap in haar onderzoek naar het samenbrengen van de werkelijke situatie en fictie binnen haar werk.
De klassenvoorstelling Iemand om mee te rennen gaat over de transitie van kindertijd naar volwassenheid. Het moment dat je je tussen twee werelden begeeft. Hoe verhoud je je tot een nieuwe realiteit? En wat als de volwassenwereld minder lieflijk blijkt te zijn?
Opleiding muziekproductie en thuisstudio - Jacob de Groot
Jacob de Groot studeert in 2016 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Naast zijn werk als acteur in het (muziek)theater, profileert hij zich na zijn afstuderen steeds meer als maker. Bij Orkater richt hij met oud-klasgenoten het collectief KONVOOI op, met wie hij een nieuwe vorm van vocaal muziektheater onderzoekt. Voor Jacob gaan taal en muziek hand in hand, de inhoud van de één dicteert de vorm van de ander. Mede mogelijk door de Olland Buisman Stichting ontwikkelt Jacob zich verder tot theatercomponist. Hij doet een opleiding muziekproductie bij de Q-factory Amsterdam en schaft instrumenten aan voor een thuisstudio.
Hij schrijft voor Orkater, de Holland Opera en werkt op dit moment aan een nieuwe grote muziektheatervoorstelling.